Táplálkozási tanácsok otthoni munkavégzés idejére

Hogyan fordítsuk az egészségünk javára?

Ügyfeleimnek nem javaslok életmódváltást abban az esetben, amikor életük egyéb tényezői miatt krízishelyzetben vannak. Most mégis kivételt teszek, mert úgy gondolom, hogy egy tőlünk függetlenül kialakult helyzetet is mindig érdemes a tanulásra és az előnyünkre fordítani.

Elsődleges dilemma a főzés-rendelés kérdése. Tapasztalatom szerint hosszú távon működő megoldás, ha megfelelő arányban alkalmazzuk mindkettőt. A reggeli, a vacsora, a hétvégi ebéd lehet például saját készítésű, míg a hétköznapi ebédekhez választhatunk egy megbízható ételkiszállító céget.

Mire érdemes figyelni:

  • 1

    Gondolj a nagymama konyhájára, (hús-nap, főzelék-nap, tészta-nap stb.) és igyekezz változatos ételeket választani.

  • 2

    Mindig legyen az ebédedben(hez) gyümölcs vagy zöldség (sajnos a burgonya és az édesburgonya ebben formában nem tekinthető zöldségnek).

  • 3

    Bő olajban sült ételeket kéthetente egyszer válassz.

  • 4

    Vizsgáld meg az ételek energiatartalmát és összetételét. A sok finomság közül talán könnyebb választani, ha ismerjük célt. Ülőmunkát végző, átlagos testalkatú hölgyeknél ez a számsor a nyerő: kb. 630 kcal, 30 g fehérje, 20 g zsír, 80 g szénhidrát. Férfiaknál pedig ez: kb. 850 kcal, 43 g fehérje, 28 g zsír, 106 g szénhidrát.

Reggeli és vacsora készítésekor érdemes kihasználni azt az idő-többletet, amit korábban készülődéssel, utazással töltöttünk. Ezen a ponton érdemes bevezetni olyan hasznos szokásokat, amik a későbbiekben rutinná válhatnak:

  • 1

    közös ételkészítés, közös étkezések

  • 2

    lassú étkezés, beszélgetések

  • 3

    friss zöldségek, zöldfűszerek használata

  • 4

    időigényesebb konyhai technológiák vagy alapanyagok használata

Nem mehetünk el szó nélkül a kisétkezések mellett sem. Ehhez kell igazán a fegyelem! Az egyik kisétkezés lehetőség szerint gyümölcs bármilyen formában. Lehet továbbá joghurt, magvak, aszalt gyümölcs, apró keksz, kevés édesség, müzli szelet. A mérték ez utóbbiaknál: ami a bezárt tenyerünkben elfér. Tízóraira és uzsonnára választhatók, kerüld a folyamatos nassolást.

Napi folyadékigény 40 ml/kg, amit szénsavmentes víz, citromos víz, ízesítetlen gyümölcstea formájában javasolt fogyasztani.

Ha a kamrád tartalmát tudatosan szeretnéd felhasználni és/vagy elvesztél az ételkiszállító cégek kínálatában keress és biztosan találunk megoldást.

Iratkozz fel a hírlevélre

Ne maradj le a friss hírekről és cikkekről!