Egészséges táplálkozás és életmód

Miről beszélek, amikor az egészségről beszélek?

Míg magát az egészséget könnyű definiálnunk, az ahhoz vezető utat már kevésbé. Számos kérdés adódik amikor a helyes táplálkozásra és életmódra keressük a választ. Mi, mennyi, mikor és hogyan egészséges? Ha ezeket a kérdéseket feszegetjük, egy picit tágítani kell a nézőpontunkat és a dolgokat összefüggéseiben kell vizsgálnunk. Az ember a természet részeként akkor él egészségesen, ha az életmódja harmóniában van a külső és belső környezetével. Szervezetünk, a külső környezethez hasonlóan évszakról évszakra és évről évre változik, fejlődik.

Fontos ezeket a változásokat észrevennünk és tudatosítanunk ahhoz, hogy életmódunkat, táplálkozásunkat hatékonyan tudjuk ezekhez a változásokhoz igazítani. Szerveztünk először finoman, majd egyre jelentősebben jelzi mire van igénye. Érdemes ezeket a jelzéseket megismerni és komolyan venni. Ilyen módon egy kis odafigyeléssel, önismerettel, tudatosítással és sok-sok gyakorlással kialakíthatjuk a személyes jóllétet biztosító életmódunkat.

Aktív és teljes életmódot folytató emberek

Sokan akkor érzik az igényt az életmódváltásra, amikor fogyni, karcsúsodni szeretnének. A csinos és ápolt külső természetesen elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy az elhízás az esztétikai problémán túl elsősorban egészségügyi kérdés. Az elhízás valójában egy tünet, ami az anyagcsere egyensúlyának felborulását jelzi. Úgy gondolom, hogy a cél nem csupán a fogyás, hanem az egészséges súlyveszteség. És azt se feledjük, lehetünk betegen is soványak, és pici túlsúllyal is egészségesek. A helyes életmód egy élethosszig tartó folyamat, ne tekintsünk rá projektként.

Mivel az életmód kifejezés egész „életünk módjára” vonatkozik, nemcsak a helyes táplálkozásra és mozgásra kell hangsúlyt helyeznünk, hanem törekednünk kell, hogy ezt harmóniába hozzuk életünk más dolgaival is. Törődnünk kell a lelki egészségünkkel és a minket körülvevő környezet minőségével is.

Előfordul, hogy nem tudjuk egyensúlyban tartani a dolgokat, ezt nem is kell, és nem is lehet maximálisan jól csinálni. (pl. lakásfelújítás közben természetes, hogy kevesebb idő jut sportolni és megfelelően táplálkozni) Fontos azonban, hogy a tökéletlenség miatti stresszt kizárjuk, elégedjünk meg a pillanatnyi „ez most nekem elég jó” állapotával. De abból ne engedjünk.

Nézzük mit tudsz tenni minden nap az egészségedért:

 • 1

  6-8 óra nyugodt, pihentető alvás. A mennyiség helyett törekedj inkább a minőségre. Ha kevés időd van aludni, igyekezz azt megfelelő minőségben végezni. Ezzel elkerülhető a fáradtság, az ingerlékenység. A kialvatlanság fokozott stresszt jelent a szervezetnek, hosszú távon súlyos anyagcsere és hormonális problémákat okozhat. Az alváshiány következményeiről itt olvashatsz: Az alváshiány az ember egyik legnagyobb ellensége – interjú Dr. Purebl Györggyel – Egészségfejlesztési Központ (semmelweis.hu).

 • 2

  Heti 4-5 testmozgás friss levegőn a nyugodt, pihentető alvásért. Egészségi állapottól függően ezek a könnyű sétától, kerékpározástól, kirándulástól egészen az aktív sporttevékenyégekig terjedhetnek. Alkalmanként minimum 45-50 perc ajánlott enyhén emelkedett pulzustartományban. Igyekezz több időt a természetben tölteni, minden időben csodálatos és megnyugtató.

 • 3

  Rendszeres ivóvíz fogyasztás. Fizikai adottságaink, életvitelünk, környezeti hatásaink különböznek, ezért nem lehet egy „sablon” szerint meghatározni a szükséges mennyiséget. Alapvetően testtömeg-kilogrammonként 40 ml folyadékot szükséges naponta fogyasztani. Fokozott folyadékveszteséges helyzetben (túlzott izzadás, betegség miatti folyadékveszteség) ennél magasabb mennyiség is indokolt lehet.

 • 4

  Nézz körül a tányérodon! Ha a nagy részét hús foglalja el, a felét cseréld le friss vagy párolt zöldségre. Próbálj meg kiegészítőként gondolni a húsfélékre. Igyekezz az évszaknak megfelelő zöldségeket és húsféleségeket választani. Nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek. Törekedj a változatos, mértékletes és élvezetes étkezésre.

 • 5

  Tervezd meg előre a heti tevékenységeidet, különös tekintettel a mozgásra és az étkezésre. Sokkal könnyebb betartani egy adott célt, ha pontosan van tervezve. Ha nehézséget okoz egy-egy tevékenység elvégzése, halogatod, vagy elúszol vele, érdemes egy konkrét időpontot tervezni rá. Tudatosan készülj elő ezekre a tevékenységekre (sportholmik összekészítése, tudatos bevásárlás és ételkészítés), hogy az elvégzésnek semmi akadálya ne legyen. Tedd rendszeressé ezeket a tevékenységeket és ha lehet ne változtass rajtuk. Ha pl. hétfőn edzés van, ne mondd le egy könnyű baráti cukrászdázás miatt. Amikor ezek a tevékenyégek már életmóddá válnak, akkor természetesen belefér egy kis rugalmasság.

 • 6

  Ha stabil a folyamat, lépj a következő szintre.

Az egészséges táplálkozás piramisa

Nem tűnik túl bonyolultnak, valahogy mégis az. Talán mert mindent egyszerre akarunk csinálni. Ezerrel életmódot váltani, rendbetenni sok-sok év hanyagságát, hetek alatt lefogyni az évek alatt összeszedett pluszkilókat. Fontos, hogy inkább a hatékonyság felé igyekezzünk, a gyors tempójú életmódváltás kevésbé tartós. Igen, sokszor nagyon nehéz, de ha tudatában vagyunk a céljainknak, segít legyőzni a nehézségeket.

Jó tervezést, gondolkodást!

Iratkozz fel a hírlevélre

Ne maradj le a friss hírekről és cikkekről!