Fenntartható táplálkozás

A táplálkozással kapcsolatos környezeti terhelés a legtöbbször a túlzott húsfogyasztással és műanyag palackos ásványvizekkel kapcsolatban kerül említésre. Ritkán esik szó azonban azoknak a kényelmi ételeknek a környezeti terheléséről, amikre szervezetünknek tulajdonképpen semmi szüksége nincsen. Főleg az ipari előállítású nassolnivalókról van szó, legyen az étel vagy ital. A különböző kekszek, nápolyik, csipszek, mogyorókrémek, üdítőitalok (cukros és édesítőszeres egyaránt), fagylaltok, tejdesszertek és ráadásul mindezek mini kiszerelésbe bújtatott változatai csomagolásukkal, előállításukkal és szállításukkal szintén óriási terhet rónak a környezetünkre. Míg egy hússzelet hasznos tápanyagokkal látja el a szervezetet, addig a mogyorókrémről és fenti társairól ugyanez nem mondható el.

Tudtad?

Magyarországon fejenként átlagosan 30 kg műanyag csomagolási hulladékot dobunk ki évente, ami nem is olyan kevés, ha belegondolunk, hogy az élelmiszer csomagolásainak a súlya szinte elenyésző.

Miért is van szükség mindezekre? Miért érzünk azonnali és ellenálhatatlan vágyat az elfogyasztásukra? Nos, a válasz ebben az esetben is az életmódban és az étrendben keresendő. Alváshiány következtében a leptin nevű hormon szintje (éhséget szabályozza) csökken, ezért megnő az éhségérzet. Egy kialvatlan éjszaka után könnyebben sóvárgunk édes ennivalók után. Az étrend és maga az étkezési folyamat nem megfelelő minősége szintén elősegíti a szervezetünk számára értéktelen „ételek” iránti vágyat.

Nézzük mit tudsz tenni, hogy táplálkozásod kevesebb környezeti terheléssel járjon:

Tányér zöldségekkel, gyümölcsökkel és magvakkal
  • Lehetőleg készítsd otthon az ételeidet. Tervezést és tudatosságot igényel, de a hétköznapjaink határozzák meg az életmódunkat. Ezért fontos, hogy napról napra minőségi és fenntartható élelmiszer kerüljön a tányérunkra.

  • A legtöbb esetben szezonális és helyi zöldséget és gyümölcsöt fogyassz. Ilyen módon tápanyag- és vitamindús forráshoz jutsz, pontosan akkor, amikor a szervezetednek szüksége van rá. Hazánkban minden évszakban kiváló minőségű zöldség és gyümölcs áll rendelkezésre az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

  • Mérsékeld a húsfogyasztást napi 10-15 dkg-ra. Változatos táplálkozás mellett, megfelelő növényi fehérjék bevitelével a szervezet elegendő fehérjeforráshoz jut. Igyekezz a természet rendjének megfelelő és mérsékelt mennyiségű húst fogyasztani. Tavasszal-nyáron inkább a szárnyasok, ősszel-télen pedig a vörös húsok szerepeljenek a tányéron.

Házi kenyértészta gyúrása
  • Ha nagy tételben fogyasztasz bizonyos ételeket (pl. kenyér, joghurt, sajt, felvágott), keresd meg a lehetőséget, hogyan tudnád otthon elkészíteni. Olcsóbb, finomabb is lesz és ismét megóvtad a környezetet egy-két felesleges csomagolóanyagtól.
  • Kerüld a divatos étkezésekhez „nélkülözhetetlen” hozzávalókat, amiket a „világ végéről” kell beszerezni (avokádó, quinoa, chia-mag, kókuszvirág cukor stb). A kiegyensúlyozott táplálkozásba alkalmanként természetesen beleférnek az egzotikus ételek és hozzávalók, azonban étkezésed gerincét ne ez jelentse. Keresd a hazai „superfood-ot”. Szuperélelmiszerek – milyen környezeti károkkal okoz az avokádó, quinoa? (tudatosvasarlo.hu).

Házi kenyértészta gyúrása
Gyümölcsbefőttek a polcon
  • Ne dobj ki élelmiszert, hasznosítsd a lehető legtöbb ételmaradékot. Például a meghámozott zöldségek héjából (répa, zeller, hagyma, petrezselyem, paradicsom, paprika stb.) 1-2 liter vízzel remek alaplé készíthető, amit később felhasználhatsz.Ha boltban vásárolsz, válaszd a hazai gyártású élelmiszereket. Minél rövidebb az árucikk útja, annál alacsonyabb a környezeti terhelése.

  • Válaszd a kevésbé csomagolt árucikket, ha teheted használj saját újra felhasználható csomagoló eszközöket (tárolózsák, doboz, táska, kosár). De ne feledd, a csomagolásnak fontos minőségmegőrző funkciója is van! A Tebe hulladékmentes boltjaiból is rendelhetsz: Tebe Esztergom – Tebe.

  • Ha van lehetőséged, vásárolj a helyi piacon, vagy bevásárló közösségekben. Ha nincs kerted, ez a lehető legrövidebb út, hogy friss és vitamindús zöldséged, gyümölcsöd legyen. Mivel a vitaminok nagyon sérülékenyek, a szüretelés és a fogyasztás között eltelt időnek nagy jelentősége van. Ha Esztergom környékén élsz látogass el ide: Kiskosárbolt – Kiskosár Bevásárló Közösség (kiskosarbolt.hu).

Iratkozz fel a hírlevélre

Ne maradj le a friss hírekről és cikkekről!